Categorieën

Home

Is rauw voeren echt zo gevaarlijk? Een reactie op argumenten van de dierenarts.

Steeds meer dierenartsen zijn ervan overtuigd dat rauwe vleesvoeding, zoals kvv of barf, een passende voeding is voor honden en katten. Dat blijkt ook uit de Barfplaats-lijst met pro-vers dierenartsen. Maar er zijn nog veel dierenartsen die adviseren geen rauwe vleesvoeding te voeren, omdat dat gevaarlijk zou zijn. In dit artikel reageer ik op een lijst van argumenten van een dierenarts die rauw voeren gevaarlijk vindt.

BSE/gekke koeienziekte in kvv of barf

Volgens de Dierenkliniek: "Ook hersenweefsel wordt gebruikt. Indien dit afkomstig id van herkauwers, is het risico voor mens en dier groot: prionen kunnen Kreuzfeld Jacobs disease (gekke koeienziekte) veroorzaken."

Dit risico lijkt minuscuul. Bij barfen heb je zelf in de hand of je hersenen voert of niet. Bij kvv niet, maar tot nu toe heeft nog geen fabrikant vermeld hersenen als organen te gebruiken. Ik vraag altijd welke organen ze gebruiken. Daarnaast komt BSE bijna niet meer voor, volgens de website www.vlees.nl zijn er in de laatste zeven jaar 10 koeien geweest waarbij BSE is vastgesteld. Belangrijker nog, volgens de whole-dog-journal.com is het onwaarschijnlijk dat honden gevoelig zijn voor deze ziekte. "Are  dogs vulnerable to "mad cow" disease? According to all reputable research: No." Katten hebben wel een risico er ziek van te worden.

Schildklier in kvv

Volgens de dierenkliniek: "Aan een strottenhoofd zit de schildklier vast. Honden kunnen door het eten van barf een veel te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed krijgen en worden dan dus ziek."

Het klopt, de schildklier zit aan de strot. Maar als er strotten worden meegemalen, wat in de meeste kvv's niet het geval is, zit de schildklier daar niet meer aan. Het is zelfs verboden schildklieren mee te malen, vertelde een fabrikant me. Het is onduidelijk hoe het met nekken van gevogelte zit, of daar de schildklier van meegemalen wordt. Maar al wordt de schildklier niet meegemalen, dan zit er nog wel een klein beetje schildklierhormoon in de nek/strot zelf. Dit geeft niet meteen problemen, maar kan het risico vergroten. Mede om deze reden is het aan te raden bij het barfen niet alleen maar nekken te voeren als vleesbot, maar ook karkas en/of ribben. In kvv zit bijna altijd karkassen. Honden lijken er niet gevoelig voor te zijn trouwens, hyperthyriodisme is zeldzaam in honden. Katten zijn er veel gevoeliger voor. Zie ook het artikel Can feeding your pet this raw food cause thyroid problem van Dr. Becker.

Kvv en salmonella

Volgens de Dierenkliniek: "Honden die rauw vlees eten zijn vaker uitscheider van salmonella. Salmonella kan levensbedreigende diarree veroorzaken."

Voor honden en katten is het risico klein, doordat ze erg zuur maagzuur hebben en de voeding relatief snel het lichaam weer uit is. Het risico voor mensen is groter, en daarom is goede hygiëne  belangrijk. Goed artikelen waarin uitgebreid wordt uitgelegd waarom rauw vlees voeren het risico op salmonella bij de hond of kat nauwelijks verhoogt zijn Salmonella in rauwe voeding en Salmonella infectie van hond/kat naar mens.

Kvv en wormen

Volgens de dierenkliniek: "De kans op besmetting met trichinella, lintworm, neemt toe. Bovendien: de wormeieren die de hond na het eten van rauw vlees kan uitscheiden, kunnen bij de mens duidelijke complicaties geven.... Deze wormeieren zitten behalve in de ontlasting ook in de vacht van de hond!"

Volgens mij klopt dit niet. Trichinella kan volgens de NVWA voorkomen in rauw varkensvlees (voeren we niet), rauw paardenvlees (voeren we wel), rauwe carnivoren uit het wild, zoals vossen (voeren we niet) rauw wilde zwijnenvlees (voeren we niet), maar is in Nederland heel erg zeldzaam. Nu halen sommige kvv-fabrikanten ook wel paardenvlees uit andere landen, wat een groter risico geeft. Minimaal dan 3 weken invriezen op -15 graden doodt de wormen. Een uitzondering is de Trichinella Nativa, die voorkomt in ijsberen, arctische vos en walrussen. Maar die voeren we niet. Volgens het RIVM komt de ziekte die trichinella veroorzaakt bijna niet voor bij mensen in Nederland, en in de trichinella-gevallen is de "vermoedelijke herkomst van de besmetting bijna altijd gelegen in een land waar Trichinella nog endemisch voorkomt". Andere wormen komen wel voor, maar het vermoeden is juist dat dit op rauwe vleesvoeding minder zou zijn dan op brok, doordat het maagzuur zuurder is. Er is in ieder geval geen indicatie dat er meer wormen voorkomen in honden die rauw eten.

Kvv en teveel eiwit

Volgens de Dierenkliniek: "Het eiwitgehalte van een barf-dieet is relatief hoog en daarmee ook de vorming van stikstofhoudende afbraakproducten, die een belasting kunnen geven van de nieren. Afbraakproducten van vlees, hoe meer hoe hoger, geven daarbij in de darm vorming van stoffen als cadaverine en putrescine. Deze worden als potentieel schadelijk gezien voor de blootgestelde cellen, met bij langdurige blootstelling mogelijk stimulering van de ontwikkeling van kanker."

Het eiwitgehalte is relatief hoog in rauwe vleesvoeding? Misschien is het wel andersom: het eiwitgehalte is relatief laag in de meeste brokvoeding. Ik ken de stoffen cadaverine en putrescine niet en ik kan er zo geen relevante info over vinden, dus daar kan ik niks over zeggen. Wat ik wel weet is dat een hoog eiwitgehalte in brokken, en dan vooral eiwitten van slechte kwaliteit, sneller problemen geven dan eiwitten in rauwe vleesvoeding. Dat kanker sneller ontwikkeld zou worden is helemaal nieuw voor me. In brokken zitten veel meer stofjes die kanker kunnen veroorzaken en uit een inventarisatie voor het boek 'kanker bij honden' blijkt dat honden die rauwe vleesvoeding eten niet vaker kanker hebben dan honden op brokken. Over kanker en voeding staat er op de website van Team Dier over dit boek:"Zo lijkt er een verband te zijn met verse voeding. In de groep honden zonder kanker zaten meer honden die verse voeding kregen dan in de groep honden met kanker." Een interessant artikel over de hoeveelheid eiwit in

Bron:www.voerwijzer.com