Categorieën

Home

Is het duurder dan brokken?

Dat hangt er helemaal vanaf welk merk brokken en welk merk kvv je neemt om te vergelijken

Kan ik kvv met brokken combineren?

Ja dat kan, maar brokken en vers vlees worden verschillend verteerd. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vlees. Voor de vertering kun je beter brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem. Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen brok. Bij sommige honden en katten geeft het geen problemen problemen om te mengen.
 

Moet ik groenten of andere dingen bijvoeren?

Afhankelijk van je visie en of de kvv al groenten bevat, kun je ook groenten toevoegen. Katten hebben hier geen behoefte aan, maar bij honden kan het een goede aanvulling zijn. Groenten worden alleen goed verteerd als je ze maalt/blendert of kookt. Een rauwe groentenmix heeft de voorkeur, omdat daar de voedingsstoffen beter in behouden zijn. Naast groenten kun je ook andere dingen geven, zoals knoflook (niet teveel ivm risico op bloedarmoede), biogarde/melkkefir (als probiotica), gember, zaden, kiemen, geelwortel of visolie. Een eitje, of twee eitjes per week wordt ook aanbevolen, daar zitten veel gezonde vitamines in.

 

Kan ik afwisselen in smaak of merk?

Ja, dat is zelfs aan te raden. Hoe meer afwisseling, hoe minder kans op tekorten. 


Kan ik kvv met hele producten (barf/nrv) combineren?

Ja, dat kan prima. Je kunt een kvv-maaltijd aanvullen met bijvoorbeeld een kippennek of je kunt half kvv geven en half zelf samenstellen. Hoe dat moet wordt uitgelegd in het artikel Zelf Samenstellen. Als je de kvv goed wilt aanvullen, kun je kijken wat je kvv niet bevat en daarmee aanvullen. Bevat de kvv bijvoorbeeld geen pens en vis? Dan kun je ervoor kiezen om een pensdag en een visdag in te lassen. Katten lusten meestal geen pens, een makkelijke aanvulling voor een kat is bijvoorbeeld eendagskuiken. 

Hoelang kan ik het bewaren?

In de vriezer kun je het makkelijk enkele maanden bewaren, maar hoe langer je het bewaard, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit gaat echter niet snel. In de koelkast het liefst zo kort mogelijk, maar drie dagen is nog prima. Katten kunnen wat eigenzinnig zijn en alleen vers ontdooide kvv willen eten.
 


Is het goed om een vastendag te houden?

Nee, ik zou het niet aanraden. Een hondenmaag is ingesteld op grote hoeveelheden, maar gemalen vers vlees wordt zo snel verteerd dat een dubbele maaltijd zeer waarschijnlijk veel sneller dan 48 uur verteerd is. Met hele producten zoals kipkarkas en lappen spiervlees kan het wel. Katten en pups sowieso niet laten vasten.

 

Kan ik nog wel gewone hondenkoekjes geven?

Dat kan natuurlijk heel goed, maar er zijn gezondere alternatieven. In onze webshop kun je gedroogde vleesproducten vinden. Gedroogde pensstaven, bullepezen, runderoren of rahwide kluiven zijn gezonde snacks.

Mag mijn kat kvv voor honden en andersom?

In veel gevallen kan dat prima. De verschillen tussen honden- en katten-kvv kunnen zijn:
- meer eiwit in de kvv voor katten
- minder tot geen granen en/of groenten in de kvv voor katten
- geen pens in de kvv voor katten
- minder bot in de kvv voor katten

Als je een kvv hebt zonder granen en groenten kun je die prima aan de kat voeren. Veel katten lusten geen pens, maar het is niet perse slecht voor ze. Een kvv voor katten is altijd voor honden geschikt, maar omdat de kvv voor katten duurder is wordt dit niet vaak gegeven